maanantai 5. joulukuuta 2011

Pukinmuorin piparit

Itsenäisyyspäivän tienoosta on tullut perinteinen piparitalkoiden ajankohta, ja niin myös tänä vuonna. Yön yli jääkaapissa tekeytynyt taikina muuttui sydämiksi, tähdiksi ja lumihiutaleiksi sekä kuusiksi ja possuiksi.
Joukkoon mahtuu myös seitsemän isoa lumihiutaletta sekä viisi isoa joulukarhua, mutta niistä lisää myöhemmin.

Taikina
200 g sokeria (= noin 2,4 dl)
250 g margariinia
100 g siirappia (= 3/4 dl)
1 muna
400 g vehnäjauhoja ( 6 dl = 420 g)
1 tl kanelia, neilikkaa ja inkivääriä kutakin
2 tl hienonnettua pomeranssinkuorta
2 tl soodaa


Margariini, sokeri ja siirappi vatkataan vaahdoksi. Muna sekä vehnäjauho-sooda-mausteseos lisätään hyvin sekoittaen. Taikina saa seistä viileässä seuraavaan päivään.
Taikina kaulitaan ohueksi levyksi, josta muoteilla irrotetaan erimallisia piparkakkuja. Nämä piparkakut paistetaan 160-170 asteen lämmössä, tällöin ne tulevat huokoisiksi ja rapeiksi. 


Vehnäjauhoista riippuen olen joskus pannut niitä jopa 6,4 dl taikinaan. Murotaikinan kauliminen on oma juttunsa, mutta lopputulos on maistuva ja rapea. Taikina on maltettava kaulia ohueksi. Kaulimena käytän nuorten lapsuusvuosien pikkukaulinta; painava marmorikaulin liiskaa taikinan työtasoon.


HUOM. Taikina on liian huokoinen ja rapea piparitalon tms. tekoon. 


(Reseptin alkuperää en tiedä, mutta kiitokset menevät historianopettaja Tuulikki Autiolle, jolta ohjeen vuosia sitten sain.)  

Koristellut isot lumihiutale-piparit pääsevät joulukuuseen

Ei kommentteja: